Stirile scamatorie

Mai mulţi prieteni şi amici ai mei, toţi oameni inteligenţi şi cu discernământ, au început să distribuie de ieri pe Facebook un “discurs” al Papei Francisc. Mulţi erau foarte impresionaţi de nota revoluţionară a acestuia – unii au folosit şi “wow”-ul de rigoare. Însă pentru oricine ştie câte ceva despre Biserica Catolică era foarte limpede (încă din titlu) că acel discurs nu este real. Dar până să se afle că e vorba de un fals, în dimineaţa asta Facebook-ul meu a fost invadat de postări uimit/entuziaste despre “discursul” Papei.

Am văzut în acţiune acelaşi mecanism şi pe alte subiecte (mult mai sensibile) în care oameni inteligenţi au înghiţit, pe nemestecate, informaţii false din cauza lipsei de context. Se întâmplă tot mai des în mediul online. I-aş spune efectul “ştirilor scamatorie”: eşti ca la magician – nu vezi totul, nu ştii prea multe, astfel încât ajungi să crezi că orice iepure chiar e scos din pălărie.

Şi unii încă se mai întreabă la ce mai e nevoie de jurnalişti în epoca informaţiilor online. Păi nu e evident?

(*această postare nu este despre creştinism sau catolicism)

Stiri scamatorii

2 thoughts on “Stirile scamatorie”

  1. În subsidiar scopul unor astfel de știri este distrugerea încrederii în instituția bisericii catolice. Dacă Stalin întreba „Cîte divizii are papa ?” urmașii lui s-au prins unde trebuie lucrat (vezi și „Codul lui da Vinci” et ejusdem farinae).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *