De ce sunt in acelasi timp pro vaccinare dar contra excesului de antibiotice

Un comentator anti-vaccinist m-a felicitat pe HotNews (la articolul de aici bit.ly/1HZfslI) că m-am alăturat şi eu trupei celor drepţi care luptă împotriva medicinei moderne. Altul, tot anti-vaccinist, mă acuza pentru incoerenţă: că ieri eram pro vaccin, şi azi împotriva antibioticelor. Cum e posibil aşa ceva, cum se numeşte aşa ceva, întreba comentatorul? Răspunsul, foarte pe scurt…

Se numeşte medicină bazată pe dovezi.

Acea medicină care critică prescrierea în exces a antibioticelor pentru că acest exces este dovedit rău. Favorizează creşterea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, lipsindu-ne astfel de un tratament foarte eficient dacă e folosit cu cumpătare şi când e cazul.

Din păcate noi, românii, mâncăm antibiotice pe pâine ceea ce ne-a transformat într-una din ţările UE unde circulă cele mai multe bacterii rezistente la tratament – vezi avertismentele de aici sau datele de aici.

Acea medicină care critică refuzul excesiv al vaccinurilor pentru că s-a dovedit că acest refuz e periculos. De când a apărut moda refuzului vaccinării (atenţie: vorbim despre vaccinurile copilăriei, nu de altele), în Europa şi Statele Unite apar tot mai frecvent buzunare de epidemie. Şi în Bucureşti rata vaccinării a scăzut sub 80% şi e doar o chestiune de timp până ce ne vom confrunta şi noi cu o epidemie similară. 

Toate miturile pe care îşi construiesc discursul anti-vacciniştii sunt uşor de demontat – vezi articolul de aici – şi dacă sunteţi interesat de subiect aveţi o oră de explicaţii foarte echilibrate în documentarul de la final.

Acea medicină care se opune supra-medicalizării unui proces fiziologic cum este naşterea pentru că încă nu avem dovezi dacă cezariana face sau nu rău bebeluşului. Mai clar: acea medicină care nu se opune cezarienelor, ci excesului lor. Aici vedeţi ce spun ginecologii despre acest exces şi aici ce se întâmplă în maternităţile româneşti.

Observaţi vă rog că termenul cheie este EXCES: fie că este într-o direcţie, fie că e în cealaltă. Asta e medicina bazată pe dovezi. Pe dovezi… nu pe ideologii, nu pe conspiraţii, nu pe zvonuri. Asta e medicina care ne-a dublat speranţa de viaţă: a noastră şi a copiilor noştri.

Fapte, nu zvonuri.

6 thoughts on “De ce sunt in acelasi timp pro vaccinare dar contra excesului de antibiotice”

  1. Inteleg ca pt mata numai injectarea copiilor e necesara, iar mata ai dreptul sa refuzi antigripalele si rapelurile la toate vaccinurile numai fiindca esti adult si nu vrei excese? De ce nu faci toate vaccinurile pe propria piele si apoi sa scrii despre ele?

  2. @Antoniu
    pai… daca ai lui n-au fost retardati, probabil le-a si facut, nu? si d-aia scrie….?

  3. ”DE CE SUNT IN ACELASI TIMP PRO VACCINARE DAR CONTRA EXCESULUI DE ANTIBIOTICE”

    Într-adevăr, asemenea întrebări pot fi puse numai într-o țară în care acum 100 de ani țăranii fugeau prin păduri cînd se punea problema vaccinării .

    Curios lucru, un oarecare Francesco Griselini, călător prin Banatul Montan la 1774, constata un fel de vaccinare primitiv-spontană la țăranii români din zonă (abia ieșiți de sub turci). Comentariul Dlui Antoniu, singur-singurel, ne învață cît de tare am greșit cînd i-am învățat să scrie și să citească.

  4. din pacate romanii sunt specialisti la excese. Nu numai de antibiotice, dar uite ca si de agresivitate, violuri, dar si de fumat (fruntasi in europa), baut (fruntasi in europa), obezitate ( si aici devenim fruntasi), exces de de medicamente si suplimente alimentare ( am vazut juma de europa si nu am gasit inca vreun oras cu 2 farmacii la acelasi bloc si 15 pe aceeasi strada). Nu stiu daca vine din trecutul nostru de saracie, dar sigur e si presiunea publicitatii.

    Vaccinurile au aceeasi publicitate. Da, zero vaccinuri este o alta extrema., eu cer doar informare corecta.

  5. Sunt de acord cu “o femeie”. 2-3 violuri sau putina violenta nu fac rau nimanui, excesul dauneaza.

    Textul domnului Mixich foarte bun, ca de obicei

  6. @o femeie: aia cu farmaciile tine de politica statului roman. Pana sa se introduca urmarirea electronica a retetelor compensate si gratuite, fiecare _farmacie_ (nu lant de farmacii) avea un plafon de decontare. Vrei mai multi bani de la stat in urmatorii 5 ani? Mai deschizi 20 de farmacii in cartier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *