Un gest de un curaj istoric in online-ul romanesc

Gazeta de Sud din Craiova ia o decizie interesantă: niciun comentariu anonim pe site. Cititorii vor putea comenta la articolele de pe www.gds.ro doar dacă vor fi conectaţi la contul lor de Facebook. Nu ştiu dacă este primul ziar din România care face aşa ceva, dar dacă da e un gest de un curaj istoric în presa online românească.

Unul dintre jurnaliştii Gazetei de Sud, Anca Ungurenuş, îşi explică punctul de vedere în textul “Opinie asumată”, iar decizia editorială este detaliată mai jos:

“Știrile care apar pe gds.ro generează mii de reacții: cititorii noștri scriu comentarii prin care își spun părerea, ne corectează sau contribuie cu informații importante. În timp ce majoritatea comentariilor sunt utile și transformă un simplu articol într-o conversație vie, există o minoritate de comentatori incompatibili cu valorile ziarului nostru. Este vorba de comentatorii cu limbaj suburban pe care sigur i-ați observat: sunt rasiști, critică orice și pe oricine și transformă orice conversație decentă într-o adevărată bălăcăreală.

A fost foarte greu să găsim cea mai bună soluție pentru a trata acești comentatori nocivi. Dar credem că am găsit-o prin integrarea cu rețeaua socială Facebook. Până acum, oamenii din spatele comentariilor erau necunoscuți, acum ei capătă o față și o identitate. Aventura înjurăturii anonime se încheie acum și aici. Începând de marți, comentariile de la articolele de pe gds.ro vor fi adăugate numai de utilizatorii Facebook. Acest lucru va asigura conversații decente, utile și prietenoase. Majoritatea vizitatorilor gds.ro au deja un cont de Facebook, iar dacă nu aveți cont, durează numai un minut să vă înregistrați.” (aici citiţi tot textul).

Citesc la articolul Ancăi Ungurenuş comentariul lui Ştefan Voinea, unul dintre directorii Gazetei de Sud, despre efectul acestei schimbări: “După două zile cu noul sistem de comentarii, nu a postat nimeni măcar o înjurătură, iar toate criticile sunt la obiect şi fără jigniri. Numai articolul Ancăi ar fi iscat cel puţin 10 comentarii cu atacuri directe la persoană. Acum nu e nici măcar unul. Noi considerăm că schimbarea a fost un succes.”

UPDATE: Radu are un comentariu pertinent la acest gest: “Citynews.ro aplică această politică de aproape un an. De la introducerea obligativităţii de a fi utilizator Facebook numărul comentariilor a scăzut vertiginos, tinzând spre zero … Am bănuiala că şi numărul de cititori a fost afectat în aceeaşi direcţie. Ca paranteză, acest gen de atitudine îi discriminează clar pe cei care nu au cont de Facebook si nu vor sa aibă. Nu ai facebook nu exişti?” Dincolo de îndreptăţita observaţie “nu ai Facebook, nu exişti”, dilema rămâne dificil de dezlegat. Să simplificăm: ai un site cu 10 comentarii zilnice dintre care 9 sunt înjurături şi porcăieli? Ce faci?

5 thoughts on “Un gest de un curaj istoric in online-ul romanesc”

  1. citynews.ro aplica aceasta politica de aproape un an. De la introducerea obligativitatii de a fi utilizator facebook numarul comentariilor a scazut vertiginos, tinzand spre zero … Am banuiala ca si numarul de cititori a fost afectat in aceeasi directie.
    Ca paranteza, acest gen de atitudine ii discrimineaza clar pe cei care nu au cont de facebook si nu vor sa aiba. nu ai facebook nu existi?

  2. Apreciez update-ul la articol.
    Este intr-adevar trist ce se intampla pe forumurile multor ziare, poluarea oricaror discutii cu postari al caror continut e sub cele mai joase norme de bun simt si civilizatie. Multe ziare folosesc moderarea comentariilor pentru a tine sub control acest fenomen, si cred ca e o optiune corecta atata vreme cat nu ar si rol de cenzurare a comentariilor (cititorul ar trebui sa aiba si posibilitatea de a vedea comentariile care au fost eliminate de catre moderator). Introducerea unor constrangeri gen cont de facebook (sau orice alta forma de autentificare) nu face decat sa afecteze negativ libera exprimare a opiniilor in cadrul discutiilor.
    O observatie: trebuie luata in considerare si varianta ca unora din publicatiile online sa le convina de fapt situatia actuala. Sa nu uitam ca la ora actuala circul si vulgaritatea se vand cel mai bine…

  3. Nu cred ca este tocmai directia cea buna…Dragii mei, angajati um hombre in + ,CARE sa citeasca si re-citeasca, CARE sa-si asume responsabilitatea “enter”-ului…Ce-i cu idiotenia asta <>?Tocmai ca libertatea de exprimarea tb sa ti permita sa fii tu insuti printre ceilalti ( parca spunea cineva), tocmai ca unii simt monstruos si…se “scapa” monstruos…HAIDE SA RECUNOASTEM : sunt comentarii vulgare care ating hilarul, de cele mai multe ori… Vreti numai comentarii DESTEPTE, cu trimiteri la dictionar?:) Nimic mai simplu : creati un club de..comentarii, cu “ai de pe feisbuc, trimiteti-va poze cu nevestele / pretenele/copilasi in momentul “profan, haha, al alaptarii din sfarcuri de comiata….haide mah, transformati apoi comentariile online intr-o…mare intalnire a “comentatorilor-feisbuc” in parc, pe malul real al unei h2o, la o bere- mici, poate o pune-ti …de un vot..de blam.Hai pa…

  4. Un exemplu – Dilema Veche – de foarte mult timp, ca să comentezi, trebuia să te loghezi. Nu ai inventat cei de la GDS coada la prună.

  5. Unii cred ca inventeaza roata. Dar ce faci cu cei ce nu au si nici nu doresc sa fie “sociabili” pe Facebook, si care poate au opinii juste de exprimat. Eu daca doresc sa spun ceva , dau o adresa de mail, eventual ma si inregistrez dar NU imi fac profil pe nustiu ce site de socializare. Si de curiozitate, daca imi fac un cont fake pe facebook si dupa injur ce se intimpla ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *