Despre adevarata mandrie de a fi roman

SirianJamie e un pălărier simpatic din Philadelphia, născut într-o familie de sirieni ortodocşi. Când a auzit de unde vin mi-a spus imediat, pronunţând corect, următoarele cuvinte: “La Mulţi Ani”, “Mămăligă”, “Sărutmâna”.

Pălărierul sirian din Philadelphia nu a vizitat niciodată România, dar a crescut într-un orăşel american a cărui unică biserică ortodoxă era construită de o comunitate consistentă de români. De fiecare Paşte, copilul sirian Jamie, imigrant de primă generaţie, era chemat de români la casele lor, hrănit din plin, alintat, respectat. Astăzi românii sunt pentru el, mi-a spus-o pe româneşte şi engleză, “very… de treaba… guys”.

Din programul electoral al unui candidat important la prezidenţiale: “Construind o Românie Puternică, îi vom face şi pe români să fie mândri de ţara lor”.

Băi candidatule, noi suntem deja mândri de ţara noastră. Problema e că lepre lipsite de scrupule ca voi sunt cei care o conduc.

* Călătoresc în Statele Unite ca bursier al Fundației Eisenhower, alături de alți 20 de oameni extraordinari despre care puteți afla mai multe aici.  

4 thoughts on “Despre adevarata mandrie de a fi roman”

 1. Povestea cu „sînt mîndru că sînt… (tonkinez, fiul lui tata, urmașul vikingilor – și ce mai vreți Dvs.)” a fost perfect demontată de un evreu, în discuție cu un tînăr maghiar: „Nu te mîndri pe spinarea altora (strămoșilor). Mai degrabă pune-ți întrebarea dacă neamul tău are vreun motiv să se mîndrească cu TINE.”

  Cam ce a spus Președintele Kennedy ȘI grecii antici – Hic Rhodos, hic salta !

  Nu pot preciza sursa discuției evreo-ungurești, fiindcă atunci cînd am citit cele de mai sus nu exista copy-paste și nici scanner nu aveam la îndemînă.

 2. … Un articol ca un ”lame shit”… cum ar zice Jamie 🙁
  Poate e bun pentru aia de au condus in ultimele doua mandate …

 3. De acord cu Paul!n-ai de ce sa fii mandru pana cand nu ai realizat ceva tu personal(dar fara sa furi,fara sa nenorocesti pe altii in imprejurul tau-asta ar fi echilibrul perfect)…indiferent de natiune.Respect!

 4. articol frumos;noi locuim in new york city…sintem 10 romani doar in familia mea.
  near face placere sa va cunoastem daca aveti drum prin nyc.
  FELICITARI pentru articol.
  consulatul din nyc este,a fost o mizerie …cei ce lucrau acolo ne-au tratat urit ca si cind nu am fi romani.
  situatia de aici o cunosc bine;sint aici din 1986 .
  daca o sa am ocazia sa fac ceva pentru tinerii din romania o sa-mi fac timp si o sa depun energie si interes in viitorul romaniei.
  ve dorim sanatate!
  ana lerner si ceilalti 10 din familia mea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *