Profesorul

Eram tânăr student şi bâjbâiam într-o dimineaţă, foarte devreme, printr-un uriaş spital vienez căutând Muzeul de Istoria Medicinii.

Am oprit un domn distins, rugându-l să mă îndrepte spre ţinta dorită.

M-a luat amical de braţ, spunându-mi că şi el merge într-acolo.

Am avut parte apoi de o oră de explicaţii şi povestiri pasionate în faţa mai multor exponate. Un regal…

La despărţire, mi-a înmânat cartea lui de vizită: prof. dr. Karl Holubar. Mi-a spus să-l caut dacă vreodată sunt în mare nevoie.

Acasă am aflat că era chiar directorul Institutului vienez de Istoria Medicinii, cunoscător a şase limbi, o personalitate în dermatologia mondială şi membru în Academia Austriacă de Ştiinţe.

Şi acest Domn îmi dăruise mie, un student prăpădit din estul Europei, o oră memorabilă. Lui îi datorez experienţa preţioasă a întâlnirii ceasuri replica cu arhetipul Profesorului.

Astăzi am aflat că Profesorul Holubar a murit în primele zile ale lui 2013.

One thought on “Profesorul”

  1. Au existat (nu cred că greșesc dacă vorbesc la trecut) și la noi astfel de profesori. Eu am mai prins în facultate câțiva dar încă de atunci, din anii 90, erau aspru batjocoriți de colegii lor mai bine ancorați în realitatea materială. De unul râdeau că umblă îmbrăcat în costum pe biciletă, de altul râdeau că poartă același sacou și în general de toți acești profesori dedicați râdeau pentru că, spuneau ei, ar fi nebuni. Ei bine, acești nebuni au fost singurii profesori universitari autentici pe care i-am avut. Dedicându-ți viața studiului unui domeniu mai larg sau, de cele maii multe ori, mai îngust, ultra specializat nu ai cum să fi un om normal în sensul acceptat de majoritate pentru că inevitabil concentrânu-te asupra unui singur subiect vei neglija altele, mă întreb însă cum altfel poți ajunge la cel mai înalt grad universitar dacă nu dedicându-te ? Am aflat ulterior că se poate și altfel. Astăzi în universitatea (de medicină) despre care vorbeam mai sus nu mai sunt decât impostori. Totul este ca și cum.

    O zi bună și Dumnezeu să-l odihnească atât pe Profesorul Holubar cât și pe profesorii anonimi despre care am amintit eu mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *