Caravana cu medici aka the doctors’ caravan

I had the honor to present the First Prize for Health at the Romanian Civil Society Gala Awards to a wonderful project: “Caravana cu Medici” aka the doctors’ caravan. A team of med students and junior doctors run a mobile clinic in remote villages across Romania. They are equipped with mobile medtech and all the medical records are digitised. In the last year, “Caravana cu Medici” treated 3000 patients and more than 200 young doctors volunteered for the project.

In a country with a huge gap in access to healthcare for rural areas, “Caravana cu Medici” is doing what public authorities should do but failed to. Congrats to the whole team. You rock.

[photo – team members waiting to enter the scene: look how happy they are]

Ieri am avut bucurie mare. Știți că de obicei medicii români ajung pe scena publică fie pentru ticăloșiile pe care le-au făcut, fie pentru că au atins deja starea de statuie. Altfel nu prea. Ieri regula a fost contrazisă: o gașcă de medici tineri, numele lor nu-l știți că nu faimă caută ei, a primit premiul 1 la Gala Societății Civile – 15 ani pentru “Caravana cu Medici”.

Îi știu pe “copiii” ăștia de vreo 5 ani, de atunci când nu mulți îi băgau în seamă și le era greu. Dar n-au cedat. N-au cedat! Și azi, uite-i cum au crescut: au tratat în ultimul an aproape 3000 de pacienți din sate defavorizate. Au reușit să convingă 200 de studenți și medici să facă asta voluntar, în timpul lor liber.

E probabil cel mai frumos proiect din Sănătate pe care care-l cunosc: unul care scoate ce-i mai bun și din medici, și din studenți, și din corporatiști, și din primari și din toată lumea… Fiecare pleacă acasă cu ceva câștigat. Dar cel mai tare e că e genul de proiect care, dacă ar fi scalat la nivel național, ar produce o schimbare de sistem.

Ar diminua una din problemele mari ale României dar despre care vorbim foarte foarte puțin: dacă locuiești la sat în România, speranța ta de viață e automat mai mică decât a unuia care stă la oraș.

Felicitări Caravana cu Medici. Sunt onorat că vă cunosc.

3 thoughts on “Caravana cu medici aka the doctors’ caravan”

 1. Felicitari Caravanei cu medici si d-voastra ca-i popularizati !
  Pacat ca nu prea mai apar articole din astea prin presa.
  Aveti dreptate, “de obicei medicii români ajung pe scena publică fie pentru ticăloșiile pe care le-au făcut, fie pentru că au atins deja starea de statuie. ”
  Sunteti singurul care a mai spus adevarul despre ce se intampla in Romania in domeniul sanatatii.
  Si sper sa o mai faceti.
  Articolele d-voastra au schimbate multe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *