Ziua mea favorita din an nu e Craciunul

Astăzi, 23 decembrie, e ziua mea favorită din an. Nu mâine, ajunul, şi nici ziua de Craciun. Bucuria îşi atinge potenţialul maxim prin aşteptarea ei, în anticiparea ei. Azi e ziua din an când mâinele arată sigur bine şi când poimâinele e cu oameni dragi. Cel mai mult mă bucur aşteptând bucuria.

Dar pentru asta trebuie să-ţi creezi spaţiu. E motivul pentru care azi nu merg la cumpărături. Şi nici nu spăl maşina sau plătesc curentul. Pe 23 decembrie îmi iau întotdeauna un capuccino bun şi mă aşez, singur, într-o cafenea.

Privesc. Privesc la toată alergătura de dincolo de fereastră. Privesc la noi. Atât de mult efort. Şi pentru ce? Doar ca „să le facem celor dragi Craciunul frumos”?

Am fost la Ateneu la concertul de Craciun. Sala plină şi programul foarte bun. Unul din fenomenele inexplicabile din viaţă e că, deşi am ascultat de sute de ori muzica din Spărgătorul de nuci, de fiecare dată când o aud din nou pe viu zâmbesc.

Dar nu asta e de mirare: ci că oamenii din orchestră, care au auzit-o de mii de ori, zâmbesc şi ei. Întotdeauna.

După ce orchestra Ateneului a terminat de zâmbit, au început să cânte „Moş Craciun cu plete dalbe…”. Şi spectatorii, în surdină, împreună cu ei. Pe scaunul din faţa mea, puţin în dreapta, o Doamnă cu părul alb strălucitor, îmbrăcată într-un pulover roşu.

Ateneu de Craciun

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Are 90 de ani Doamna şi de câteva ori prietena ei ceva mai tânără i-a frecat spatele dureros. A ascultat atentă şi Sibelius, şi baletul lui Ceaikovski. Dar la „Moş Craciun…” spatele i s-a arcuit, s-a aplecat atentă şi a împreunat mâinile. A cântat împreună cu sala. Apoi a şoptit: „Asta o să-mi lipsească cel mai mult”.

Suntem singura specie de pe Pământ care are o infinită nevoie de frumos.

Şi chiar dacă Naşterea ar fi doar o legendă, un mit, tot merită. Azi e ziua mea favorită din an.

 

6 thoughts on “Ziua mea favorita din an nu e Craciunul”

  1. Zambesc cu lacrimi in ochi dupa acest text. Bunica mea are 93 de ani. Fetita mea are 2 ani. “Atât de fragili. Atât de copii. ” suntem noi oamenii cu totii. 🙂
    Craciun fericit !

  2. Sa stii ca acelasi sentiment il am inainte de o calatorie mare. Pregatirea, si apoi savurarea zilelor dinaintea plecarii sunt poate cel mai frumos moment. Am acelasi sentiment de Craciun. Intotdeauna mi-aduc aminte cu drag de zilele cand luam vacanta inainte de Craciun. Era cea mai faina parte de vacanta. Nu telul e important ci drumul pana la el 🙂

  3. Draga Vlad, citesc mereu articolele tale. De data aceasta am incheiat randurile despre Craciun gandind: este exact, astfel simt (si fac) si eu. Cand toata lumea “asteapta alergand”, eu ma retrag langa cafeaua mea pentru o asteptare contemplativa. Si incet, bucatelele mici din emotiile si gandurile risipite zi de zi se realipesc intr-o… stare. Se poate numi starea mea de Craciun. Nu astept nimic. In aceasta stare eterata sunt ganduri bune pentru toti, este bine, este bucurie, este si o lacrima in care poti sa plutesti. Si asa, vine Craciunul. Craciun fericit!

  4. La multi ani si multe clipe incarcate de zambete /satisfactii/multumiri/desfatari si articole care ne fac si pe noi sa zambim. Nu stiu alta specie care sa zambeasca.
    Eu voi zambi mai ales stiind ca Nasterea nu e o legenda…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *