Lucrurile continuă să stea bine pentru Vladimir Putin. Marile publicaţii occidentale obişnuiesc să publice, în momente cheie, texte semnate de întreg staff-ul editorial care reprezintă nu doar poziţia oficială a publicaţiei respective dar, mai important, exprimă ceea ce este un curent de opinie predominant în societate şi într-o anumită zonă a elitei economice sau politice.
Editorialul de astăzi din Spiegel (cea mai importantă revistă germană), în timp ce afirmă apartenenţa Germaniei la lumea occidentală, propune pentru rezolvarea crizei ucrainene o soluţie extrem de convenabilă pentru Kremlin. Mai jos, cele mai importante puncte:
-
“Occidentul nu pierde nimic stabilind clar că Ucraina nu va deveni membru NATO sau UE în viitorul previzibil”.
-
Este nevoie de “un referendum în estul Ucrainei, sub monitorizarea comunităţii internaţionale. Dacă separatismul câştigă, Occidentul va trebui să se obişnuiască cu asta. Dacă unitatea câştigă, atunci Rusia trebuie să o accepte”.
-
“Guvernul de la Kiev doreşte să organizeze alegeri pe 25 mai. E prea devreme pentru ca acest vot să aibă loc”.
Tot astăzi, unul dintre cei mai lucizi editorialişti din lumea anglo-saxonă, Gideon Rachman, care nu a fost în ultimele luni un mare suporter al guvernului pro-european de la Kiev, scrie editorialul Financial Times prin care argumentează că apropierea Ucrainei de UE trebuie în continuare susţinută.
“E clar că există o diviziune culturală între estul şi vestul Ucrainei, dar 91% din populaţie a votat în 1991 pentru o naţiune independentă, cu o majoritate în toate regiunile. Milioane de ucraineni au murit în urma foametei declanşate de Stalin în anii 30, ceea ce dă Ucrainei moderne motive bune să fie suspicioasă faţă de oferta protectivă a Rusiei. Când mii de ucraineni au demonstrat la Kiev la începutul anului – şi peste o sută au murit – ei nu au cerut un guvern “fascist”. Au cerut stoparea corupţiei şi o posibilă intrare în UE. Aceste obiective sunt în acelaşi timp valoroase şi realizabile”.
În acest timp, consilierii economici principali ai preşedintelui american Barack Obama au pus mâna pe telefoane şi au început să-i sune pe toţi şefii celor mai importante multinaţionale americane pentru a-i presa să nu participe la un forum economic ţinut la sfârşitul lui mai în Rusia, forum important pentru Vladimir Putin şi la care fostul ofiţer KGB şi-a anunţat participarea. Se pare că, deocamdată, presiunile sunt eficiente şi majoritatea principalilor corporatişti americani îşi anulează participarea.
E ceea ce ar trebui să facă în aceste zile şi consilierii economici principali ai Angelei Merkel, cancelarul german. Întrebarea e nu dacă o vor face, ci dacă vor fi ascultaţi. Din păcate, afaceriştii germani au o mulţime de motive să nu asculte.
Citiţi aici despre legăturile economice dintre companiile germane şi Rusia lui Putin. Iar aici un text despre personalităţile germane care, până astăzi, susţin o abordare duioasă a lui Vladimir Putin.
Nemtii ii vor vinde sau ii vor cumpara, pe un blid de linte, pe ucrainieni, datorita tratatului Ribentrop-Molotov, devenit in zilele noastre tratatul Merkel-Putin.
“Spiegelein, Spiegelein an der Wand, wer ist die Schönste im ganzen Land?”
SPIEGEL este un fel de critic atac mai sofisticat (și muuult mai vechi). Poate arhivele STASI au ceva de spus ȘI despre asta. Că n-o fi fost doar Willy Brandt infestat cu ploșnițe sovietice (insecte susceptibile de a face revoluție fiindcă „prin ele curge sîngele proletariatului mondial” – banc vechi de la Radio Erevan).