E un fragment căruia nu i-am dat niciodată prea multă atenție. Până în acest an. Și e greu. E atât de greu să faci asta, atât de împotriva instinctelor noastre, încât evanghelistul știe că trebuie să ne promită ceva în schimb ca (măcar) să încercăm:
“Și ne iartă NOUĂ greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”.
Încrederea este fundația.
În lipsa ei, oamenii sunt doar adunături, haite stăpânite prin frică care se luptă între ele pentru resurse.
În prezența ei, oamenii reușesc minuni pentru că încrederea îi ține împreună.
E unul din motivele pentru care de decenii bune premiile Nobel în științele vieții nu prea se mai dau unor figuri singulare/profetice, ci unor grupuri care au făcut cercetare împreună pentru că fără acest împreună nu au mari șanse.
Să ai încredere în cineva te și vulnerabilizează. Te expune. Mult. Și atunci când un aproape abuzează de această vulnerabilitate, lovește mult mai mult decât o persoană: lovește în potențialitatea acelei lumi în care oamenii reușesc, împreună, minuni.
“…precum și noi iertăm greșiților noștri…” – nu e până la urmă un act altruist. Ci înseamnă să-ți acorzi din nou, ție însuți, șansa la o lume făcută și din altceva decât din haite. Sau cel puțin șansa de a spera la o astfel de lume.
Dar, fie că ești creștin sau nu, e atât de greu.
pacat, ca doar cu ocazia anumitor evenimente cruciale pentru omenire ne aducem aminte de esenta esentelor vietii care este Cuvintul Domnului din Biblie.
doarschimbareaRADICALA a NOASTRA A TUTOR inSUFLET si GANDIRE in PRIMUL RAND CCEPTAREA DOMNULUI, a MISTERULUI PASCAL, a PACII CARE IL TRIMITE si apoi sursa multiplelor noastre, pacate, vom putea sa speram ca vom face pasul spre INTELEGEREA PROFUNDA A RUGACIUNII DOMNESTI si nu numai.
https://www.youtube.com/watch?v=xPIanlF6IwM
Niste idei interesante pe care cred ca le-ai aprecia, in tema postului tau.